BOSCROSS 2018: Oprichting VZW BOSCROSS-VRIENDEN met een gloednieuwe editie.

BOSCROSS 2017: In de Bosstraat vindt zaterdag de zesde editie van de Bos-Cross plaats, een estafette-race doorheen een ongerept stukje natuur. De leden van het AMP-team, die slechts één been hebben, tekenen alvast present.
De Bos-Cross gaat om 16 uur van start met een wedstrijd voor kinderen, gevolgd door een individuele tijdrit tussen 18 uur en 20 uur. De estafette, het spektakelstuk, wordt van 20.30 uur tot 22.30 uur gereden.
Opmerkelijk is de deelname van Arnout Matthys (39) en David Beeckman (45), twee sportmannen die slechts één been hebben, maar toch fervente fietsers zijn. Samen richtten ze het AMP-team op. “AMP verwijst naar ‘amputatie’”, vertellen ze. “We richten ons vooral op mensen die graag op een tweewieler rijden, maar lichamelijke problemen hebben. Omdat Fred Platteau, de organisator van de Bos-Cross, hoofdsponsor van ons team werd, komen we met plezier naar zijn evenement.”

Zonder prothese
David, die met een prothese door het leven gaat, maalt wekelijks zo’n tweehonderd kilometer op de fiets af. Maar Arnout doet het nog net iets straffer. Hij heeft geen prothese en moet alle kracht dus uit zijn linkerbeen halen. Toch zit ook hij tussen de twee- en vierhonderd kilometer per week op de fiets. “En we werken ook allebei voltijds”, zegt Arnout. “Op terrein rijden, is niet altijd even eenvoudig. Bij een mogelijke valpartij kan ik niet op een been steunen. Maar goed, een renner die klikpedalen gebruikt, gaat ook los tegen de grond. We zullen alleszins proberen om tijdens de Bos-Cross niet te vallen, ook al is het een spectaculair parcours waarbij we dwars door een beek gaan.”

BOSCROSS 2016: “Onze cross is gestart tijdens het buurtfeest”, vertelt Fred. “We stippelen ieder jaar een parcours uit tussen de bomen van dit domein. Het volledige parcours wordt verlicht zodat de deelnemende renners zien waar ze rijden (lacht). Een paardenstal achteraan de omloop wordt ingericht als VIP-bar. Het parcours loopt ook dwars door onze feesttent.”

Estafette
De Bos-Cross gaat zaterdagnamiddag om 16 uur van start met een wedstrijd voor de kinderen. Vanaf 18 uur staat er een individuele tijdrit op het programma. “Maar de blikvanger is onze estafette”, meldt Fred. “Twintig ploegen van telkens vijf renners schreven zich al in voor deze wedstrijd. De winnende ploeg krijgt een weekendje voor acht personen aangeboden in een hotel in Saint-Martin-Orchimont, in de Ardennen. Maar we hebben ook mooie prijzen voor de tweede en derde plaats.”