Vzw BosCross en wielerschool organiseren samen nieuw veldritweekend: “We willen klein beginnen, maar hebben nog grote plannen” – Het Nieuwsblad 30/10/2019

Deel dit artikel!

AFFLIGEM / HEKELGEM – De BosCross en de wielerschool Dr. Tistaertvrienden slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een veldrit in Hekelgem in het weekend van 18 januari. Op het programma: een officiële veldrit voor aspiranten en een Belgisch kampioenschap.

Vzw De BosCross organiseert nu al enkele jaren het gelijknamige evenement eind augustus op de weide van Freddy Platteau in Hekelgem. Dit jaar werkten ze met de Affligemse wielerschool Dr. Tistaertvrienden samen om enkele wielerwedstrijden voor de jeugd te organiseren tijdens het Boscrossweekend.

En die samenwerking smaakt duidelijk naar meer, want de twee vzw’s slaan nu de handen in elkaar voor de organisatie van een veldritweekend op zaterdag 18 en zondag 19 januari.

“De Tistaertvrienden bestaan meer dan zeventig jaar. We organiseren al heel lang wielerwedstrijden, zoals de bekende Paasprijs, maar ook de pistemeetings. Maar voor zover ik weet, hebben we nog geen officiële veldrit gehad in Affligem”, zegt Dirk Vertommen, voorzitter van de Tis-taertvrienden.

Voor aspiranten

En zo staan er op zaterdag 18 januari drie reeksen voor aspiranten op het programma. “Het is een officiële cyclocross op de kalender van Cycling Vlaanderen. Dat wil zeggen dat er 12-, 13- en 14-jarigen met een vergunning aan de start zullen staan. Die dag verwachten we een zestigtal deelnemers. Op zondag organiseren de nevenbond Wielervrienden Zennevallei hun Belgisch kampioenschap, waar hopelijk veel supporters op afkomen. Maar alles is hier voorhanden voor een mooie cross en we hebben plaats genoeg om het hier te organiseren”, zegt Dirk Vertommen.

Snel en leuk parcours

Het parcours voor de veldrit oogt alvast heel snel. “Er zijn enkele technische stroken in het bos en rond een poel. Daarnaast telt het parcours enkele kunstmatige heuvels. Maar het zal vooral een vlakke en dus snelle cross worden over een parcours van 1,6 kilometer. De start wordt gegeven op de Bosstraat, die gedurende het weekend afgesloten zal zijn”, legt Jan De Troch van de Boscross uit.

Tim De Crem (10) kwam het parcours afgelopen weekend al eens testen. “Ik rij heel graag met de fiets, zeker veldrijden vind ik heel leuk. Mathieu van der Poel is mijn grote idool. Daarom vind ik het leuk dat ik in de buurt kan komen veldrijden via de wielerschool. Het is een leuk parcours, niet al te moeilijk.”

Blijver

Zowel bij de vzw BosCross als bij de Tistaertvrienden klinkt het dat het geen eenmalig evenement zal zijn. “Het is toch wel een grote organisatie. We moeten onder meer in een materiaalpost voorzien en een grote parking. Maar via Freddy Platteau beschikken we over een mooie weide, waar de toeschouwers een mooi overzicht hebben over de cross. Via het bos achter de weide kunnen we onze lus in de toekomst zelfs nog doortrekken richting de abdij van Affligem. We willen nu klein beginnen maar hebben nog grote toekomstplannen.

Bron: Het Nieuwsblad 30 oktober 2019: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191029_04691639